Jak vybrat elektrokoloběžku a jak se o ní starat?

Jak vybrat elektrokoloběžku?

Jak vybrat elektrokoloběžku a jak se o ní starat?

Co je elektrokoloběžka (někdy také jako electric scooter), ví v dnešním době snad každý. Jedná se o koloběžku, která vypadá podobně jako ta klasická koloběžka, kde jsme museli jako pohon používat svou vlastní energii, ale s tím rozdílem, že elektro koloběžky jsou jednoduše poháněny elektromotorem ⚡. To samozřejmě nabízí spoustu výhod, ale i zodpovědnost v oblasti péče o tento stroj, respektive údržbu. Je to stejné jako u kteréhokoliv jiného stroje či zařízení. Pokud se budete o svou koloběžku dobře starat a pravidelně vyměňovat použité díly, vydrží vám o dost delší dobu. Jak vybrat elektrokoloběžku se dozvíte v další části článku.

Elektrokoloběžka s předním hydraulickým tlumičem | noPedals.cz
Elektrokoloběžka s předním hydraulickým tlumičem.

Jaké elektro koloběžky jsou na trhu dostupné?

Na trhu existuje opravdu mnoho druhů elektro koloběžek. Můžete sehnat levné elektrokoloběžky, terénní, dětské, se sedátkem (sedadlo lze zakoupit i samostatně), s velkými koly, malými koly, s nosností třeba až do 150 kg, s velkým výkonem motoru 200 W, 350 W nebo i 500 W apod.

V našem e-shopu se zaměřujeme na elektro koloběžky Xiaomi a Ninebot, které jsou u lidí velmi oblíbené, přičemž nenabízíme samotné koloběžky, ale nabízíme vše pro to, abyste se o svá zařízení mohli rozumně a pečlivě starat a tím vám také koloběžky či jednotlivé komponenty, vydrželi co nejdéle.

Je jasné, že elektrokoloběžky, které běžně stojí kolem 15 000 Kč se nevyrovnají koloběžkám za 90 000 Kč. Otázkou však je, potřebujete tak drahé stroje nebo vám na vaši aktivitu stačí koloběžky poměr cena / výkon s tím, že si můžete následně elektrokoloběžku ještě vylepšit pomocí spolehlivějších náhradních dílů. Koneckonců i v ceně náhradních dílů je obrovský rozdíl. Často platí, že čím dražší elektrokoloběžka, tím dražší náhradní díly. Je to v podstatě podobné jako u aut.

Náhradní díly pro elektrokoloběžky Xiaomi a Ninebot
Náhradní díly pro elektrokoloběžky Xiaomi a Ninebot.

Nad čím byste měli přemýšlet před zakoupením elektrokoloběžky?

Před zakoupením elektro koloběžky byste si měli ujasnit a přemýšlet na tím, do jakého terénu a počasí s ní chcete jezdit, jak daleko budete pravděpodobně jezdit, respektive jakou má mít koloběžka výdrž baterie, maximální rychlost a materiál koloběžky. Případně také je vhodné přemýšlet, kam elektrokoloběžku budete parkovat, a to ať už doma, tak třeba v práci, kam s ní plánujete jezdit. Základ je samozřejmě mít na koloběžce stojánek, abyste koloběžku nemuseli opírat např. o zeď a pokud plánujete koloběžku přemisťovat např. uvnitř budovy, kde pravděpodobně již nepojedete, tak existují různé přenosné tašky přes rameno. Nutno ještě dodat, že koloběžky lze samozřejmě během několika vteřin složit, respektive sklopit řídítka pomocí skládacího mechanismu, který je právě často velmi namáhaný, takže na tuto část koloběžky je dobré se při údržbě zaměřit. Samozřejmě lze také skládací mechanismus vyztužit či vyměnit za odolnější díl.

Přenášení elektrokoloběžky pomocí popruhu | noPedals.cz
Přenášení elektrokoloběžky pomocí popruhu.

Elektrokoloběžka je vhodná prakticky všude, kam smí jezdit jízdní kola. Na co budete elektro koloběžku používat? Do práce, na výlety, do terénu, do města, …?

Jak rychle jezdí elektrokoloběžka? 🛴

Elektro koloběžky dokážou jet od zhruba 25 km/h do 100 km/h. Pokud bychom to měli nějak přirovnat, tak rychlost 25 km/h je řekněme sprint, nebo minimálně rychlejší běh, běžného člověka. Jen pro zajímavost, Usain Bolt má maximální naměřenou rychlost kolem 45 km/h 😨. Většině začínajícím lidem bude rychlost 25 km/h bohatě stačit, protože čím vyšší rychlost, tím se stává jízda nebezpečnější, a proto jsou silnější a tím pádem rychlejší elektro koloběžky, pro zkušenější řidiče. Ať už budete mít jakoukoliv e-koloběžku, důrazně doporučujeme používat bezpečnostní helmu či další chrániče.

  • Ochranná přilba s předním i zadním světlem - ideální na elektro koloběžky
  • Vysoce kvalitní helma Aurora
  • Xiaomi helma Smart4u na elektro koloběžku
  • Dětská přilba Polisport Urban Radical černá
  • Dětská přilba Polisport Urban Radical zelená
  • Dětská přilba Polisport Urban Radical

Jak zrychlit elektrokoloběžku? 💨

Jak jsem psal výše, čím rychlejší e-koloběžka, tím byste měli být zkušenější řidič a také mít kvalitnější brzdy, které dokážou z vysoké rychlosti spolehlivě zabrzdit. Pokud nyní máte elektrokoloběžku, kterou chcete zrychlit, můžete se zaměřit na několik věcí.

Pneumatiky

Pneumatiky hrají velkou roli nejen v oblasti přilnavosti koloběžky s povrchem, ale i právě u rychlosti elektrické koloběžky. Čím vyšší bude mít pneumatika dezén (zejména pneumatiky speciálně do deště či do terénu), tím nižší bude rychlost či akcelerace (v případě jízdy na silnici). Je to podobné jako v případě silniční a terénní motorky.

Náhradní pneumatiky na elektrokoloběžky Xiaomi a Ninebot
Náhradní pneumatiky na elektrokoloběžky Xiaomi a Ninebot – různé typy pneumatik.

Velikost kol

Velikost koleček hraje také velkou roli při zvýšení rychlosti elektro koloběžky. Jednoduše lze říct, že čím větší kolečka budete mít, tím rychleji koloběžka pojede, ale na druhou stranu může dojít k tomu, že se bude o něco hůře ovládat. Pokud chcete zvýšit rychlost, můžete se tedy poohlédnout po kolech do velikosti 10″ (nejrychlejší).

Výkon motoru

Výkon motoru samozřejmě ovlivňuje rychlost elektro koloběžky, a to zejména i v případě, kdy jedete do kopce. Nejčastěji se výkon motoru pohybuje mezi 250 W – 500 W. Na trhu jsou však i koloběžky, které disponují výkonem 3000 W a nabízí rychlost 100 km/h, což je rychlost, se kterou byste předjeli nemálo aut na dálnici 🙂. Tyto koloběžky jsou však skutečně profi a zejména pro zkušené borce. Pokud nejste nároční, tak vám pravděpodobně postačí elektro koloběžka výkonem od 250 – 350 W.

Jak zvýšit výkon elektrokoloběžky?

Výrobci motorů blokují maximální výkon motoru nejen z bezpečnostních důvodů, ale i pro vyšší životnost motoru. Odblokování maximálního výkonu motoru nedoporučujeme (porušení záruky), nicméně na internetu najdete nemalé množství videí, jak toho dosáhnout (např. úpravou firmware pomocí mobilních aplikací).

Odpružená vidlice

Dalším bodem, jak zvýšit rychlost elektro koloběžky, je odpružená vidlice, která nejen o něco zvýší rychlost, protože lépe absorbuje nárazy, ale také zároveň mnohem více zvyšuje komfort při jízdě (koloběžka tolik nedrncá) a také zároveň zvyšuje životnost některých komponent právě tím, že nedochází k nárazům, které díly zatěžují.

  • Odpružení zadního kola Monorim na elektro koloběžku
  • Hydraulický tlumič e-koloběžky Xiaomi
  • Hydraulický zadní tlumič e-koloběžky Xiaomi
  • Sada pro odpružení přední vidlice Monorim pro elektro koloběžku Ninebot
  • Hydraulický tlumič e-koloběžky Ninebot Max G30
  • Odpružení / vidlice na Xiaomi M365 i M365 PRO
Odpružení elektrokoloběžek Xiaomi či Ninebot | noPedals.cz
Elektrokoloběžky vylepšené o přední i zadní odpružené tlumiče značky Monorim.

Kde budete jezdit a v jakém počasí? 🌞

Při výběru elektrokoloběžky je důležité si uvědomit, kde budete jezdit, respektive na jakém terénu a v jakém počasí? Důležité to je z toho pohledu, že pokud se rozhodnete jezdit po trávě, po polních cestách, respektive těžším terénu, tak vaše koloběžce bude mnohem více zatěžována, než kdybyste jezdili po silnici. Pokud pořídíte e-koloběžku, která bude určena spíše do města a budete s ní jezdit do terénu, tak radikálně snižujete životnost jednotlivých komponentů. Pokud máte např. elektro koloběžku Xiaomi nebo Ninebot, můžete si své stroje vylepšit pořízením robustnějších dílů, které vydrží větší zatížení a tím pádem vydrží déle.

Při jízdě v terénu je také základní předpoklad mít odpruženou vidlici, o které již byla řeč výše. Jednoduše ztlumí narazí, ke kterým v terénu jednoznačně dochází a opět jaksi poleví i jiným komponentům.

Pokud patří mezi ty, kterým nevadí, jaké je počasí a hodláte jezdit i v případě, že bude např. pršet, je vhodné na to připravit i pneumatiky, které budou speciálně vhodné do deště, respektive budou dobře odvádět vodu. Opět je vhodné i nezapomenout na instalaci blatníků.

Zadní blatník na elektro koloběžu | noPedals.cz
Zadní blatník na elektro koloběžku.

Z jakého materiálu má být e-koloběžka vyrobena?

Nejčastěji jsou elektro koloběžky vyrobeny z hliníku, duralu či jiných lehkých, ale zároveň pevných, materiálů, nicméně výjimkou však nejsou ani ocelové koloběžky. To, že jsou koloběžky vyrobeny z lehkých materiálů, je super, ale v některých případech to může být lehce na škodu. Opět se dostáváme k tomu, že pokud budete jezdit v terénu, což jsou občas i běžné silnice 😃, tak může docházet k rychlejšímu opotřebení některých komponentů, a to zvlášť v oblasti již zmíněného skládacího mechanismu. Proto také v našem e-shopu nabízíme kvalitní produkty značky Monorim, které jsou vyrobeny právě z oceli a vydrží mnohem větší zátěž než některé originální díly.

  • Sada pro odpružení přední vidlice Monorim pro elektro koloběžku Ninebot
  • Skládací zámek Monorim pro Ninebot Max G30
  • Vyztužení skládacího mechanismu Monorim

Jak dlouho vydrží baterie na jedno nabití?

Výdrž baterie, respektive dojezd elektro koloběžky se odvíjí od kapacity baterie. Čím vyšší kapacita baterie, tím vyšší dojezd. Nicméně na dojezd elektrokoloběžky, respektive to, jak se bude baterie rychle vybíjet, mohou mít vliv i další aspekty jako např. způsob brždění, rychlost rozjezdu, vnější prostředí, převýšení (kopce / rovinky), vítr, hmotnost řidiče apod.

To, jak dlouho e-koloběžka vydrží nabitá, uvádějí v parametrech, nicméně výrobci také často prezentují maximální dojezd koloběžky za ideálních podmínek, což prakticky nelze nikdy splnit. Proto pokud se díváte na dojezd elektro koloběžek a chcete znát skutečný dojezd, lze použít takové nepsané pravidlo a sice, že odečtěte od výrobcem uvedeného dojezdu nějakých 20-30 %. Pokud tedy výrobce prezentuje dojezd 45 km, reálně to může být kolem 31-36 kilometrů.

Výrobci často prezentují maximální dojezd koloběžky za ideálních podmínek, což prakticky nelze nikdy splnit. Reálně to může být o cca 20-30 % méně, než prezentují.

Jak se nabíjí elektrokoloběžka?

Nabíjení elektrokoloběžky je několika hodinový proces a doba nabíjení se odvíjí od typu a kapacity baterie, přičemž ve většině případů se pohybujeme od cca 6-10 hodin nabíjení. Nutno dodat, že podobně jako např. u mobilních telefonů, tak i u baterií na e-koloběžce, dochází postupem času ke snižování kapacity baterie. Baterie se nabíjí pomocí nabíječky, kterou lze jednoduše připojit do běžné elektrické sítě.

Nabíječka na elektrokoloběžku | noPedals.cz
Běžná nabíječka na elektrokoloběžku.

Jaké má mít elektrokoloběžka brzdy?

Brzdy jsou velmi důležitým komponentem na vašem stroji z pohledu bezpečnosti, a proto byste jej neměli nikdy zanedbávat při pravidelné údržbě. Doporučujeme také vždy, když zjistíte opotřebení brzd, tak co nejdříve brzdy vyměnit za nové. Brzdy mohou být různé a liší se účinností brždění. K dostání jsou např. nášlapné brzdy, bubnové brzdy, kotoučové brzdy nebo třeba i hydraulické brzdy, které jsou nejúčinnější.

Hydraulická brzda Xtech| noPedals.cz
Hydraulická brzda Xtech.

Kolik elektro koloběžky stojí? 💰

Jak bylo již zmíněno v úvodu, elektro koloběžky mohou stát od cca 4 000 Kč do cca 90 000 Kč. Otázkou je, jak moc jste nároční, na co jí budete potřebovat, jakou vzdálenost budete jezdit atd., jak ostatně bylo již zmíněno výše v článku. Důležité je i zmínit, zda jsou na koloběžku dostupné náhradní díly a kolik tyto náhradní díly stojí. Je jasné, že čím vyšší nároky budete mít, tím bude elektro koloběžka dražší, ale kvalitnější a s vyšším výkonem. Ať už si pořídíte jakoukoliv elektro koloběžku, je dobré se o ní starat a čas od času vyměnit opotřebené komponenty.

Náš e-shop nopedals.cz se specializuje na náhradní díly pro elektrokoloběžky Xiaomi a Ninebot. Rádi vám poradíme s výběrem či doporučíme vhodné řešení právě pro vás.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá soubory cookies, abychom vám nabídl lepší zážitek. Používáním této webové stránky souhlasíte s naším používáním cookies.