Velký průvodce jízdou na elektro koloběžce

Průvodce pravidly na elektro koloběžce | noPedals.cz

Co se dozvíte v tomto průvodci, který jsme pro vás připravili? V tomto článku jsme se zaměřili na to, jak správně jezdit na elektro koloběžce z pohledu pravidel silničního provozu, jaká je povinná výbava elektro koloběžek, co byste měli pravidelně kontrolovat, zda potřebujete mít povinné ručení (není to vtip) a také to, kde můžete jezdit a kde naopak ne. Po přečtení tohoto článku byste tedy měli mít jasno, jakou elektro koloběžku si vybrat, abyste neporušili některá legislativní pravidla.

Co je elektro koloběžka podle zákona?

I přesto, že elektro koloběžky jsou v České republice velice populární a používají je děti nejen pro hraní, ale i dospělí pro levný a rychlejší přesun z místa na místo, tak v zákoně není zcela přesně definované, co elektro koloběžka vlastně je. Elektrokoloběžku můžeme tedy definovat jako jízdní kolo a v některých případech jako motorové vozidlo. Pojďme se podívat na situaci, kdy bude elektro koloběžka definována jako jízdní kolo (můžeme řídit bez řidičského průkazu) a kdy jako motorové vozidlo (řidičský průkaz je vyžadován).

Elektrokoloběžka je legislativně jako jízdní kolo.

Elektro koloběžka jako jízdní kolo (bez řidičského průkazu)

V zákoně o silničním provozu v paragrafu 57 je jasně uvedeno, že klasická koloběžka je definovaná stejně jako jízdní kolo. To znamená, že jezdec na koloběžce je prakticky cyklista. Elektro koloběžka má však přirozeně motor, je to stejné? Pokud se podíváme na zákon 361/2000 Sb. blíže, tak lze usoudit, že elektrokoloběžku můžeme považovat za kolo a tím pádem jezdit bez řidičského průkazu, pokud splní následující body:

  • Výkon elektro koloběžky nepřesáhne 250 W (0,25 kW). Možný je i výkon 1000 W (1kW), pokud se jedná s dodatečně montovaným pohonem a zároveň splňující vyhlášku č. 341/2014 Sb.
  • Konstrukční rychlost koloběžky nepřesáhne 25 km/h.

Elektro koloběžka jako motorové vozidlo

Výše jsme si ukázali dva body, které když vaše elektro koloběžka splní, tak splňuje definici „jízdního kola“. Pokud zmíněné parametry, tedy výkon a maximální rychlost nesplňuje, respektive převyšuje, tak se podle zákona jedná již o motorové vozidlo či moped a v takovém případě dokonce musíte mít již řidičské oprávnění skupiny AM nebo A1 či B (podle konkrétního výkonu a maximální rychlosti e-koloběžky). Když si to shrneme, tak elektro koloběžka jako motorové vozidle je, pokud:

  • Výkon elektro koloběžky je vyšší než 1000 W (1000 kW).
  • Konstrukční rychlost koloběžky je vyšší než 25 km/h.

Podívejte se na oznámení na webu police ČR, kde informují o tom, co je a co není elektro koloběžka a z jakého důvodu dostal jeden řidič pokutu, když řídil elektrickou koloběžku Highway Chopper (tzv. čopr) s výkonem 1500 W (1,5 kW).

Silnější typy elektro koloběžek, které vyžadují již řidičský průkaz skupiny AM.

Pravidla a legislativa při jízdě na elektro koloběžce

Elektro koloběžky jsou velmi oblíbeným dopravním prostředkem, který vás dostane relativně rychle z bodu A do bodu B. Někteří lidé ji používají jen jako přibližovadlo a někteří pro zábavu či hraní. Ať už ji vy používáte k čemukoliv, týkají se vás určitá pravidla, která musíte dodržovat. Alespoň, pokud chcete jezdit po veřejných komunikacích. Je to v podstatě stejné jako při jízdě na jízdním kole, klasické koloběžce, motorce nebo třeba autem. Je třeba dodržovat pravidla a legislativu v závislosti na tom, jak je definována právě vaše e-koloběžka (viz. článek výše).

Pravidla pro jezdce „cyklisty“

Výše jsme si definovali jezdce na elektrokoloběžce, kteří spadají do legislativní kategorie „cyklisti“, tedy pokud mají koloběžky parametry, které nedokážou jet rychleji než 25 km/h a výkon jejich motoru není vyšší než 250 W (0,25kW) / případně 1000 W (1kW). Pojďme si shrnout několik bodů, které tedy musíte, jakožto řidič koloběžky / cyklista, dodržovat.

  • Je potřeba se výhradně pohybovat ve zřízeném pruhu pro cyklisty, stezce pro cyklisty, smíšené stezce pro chodce a cyklisty nebo na silnici, a to klasicky na pravé straně vozovky.
  • Nesmíte se pohybovat po chodníku (pouze děti do 10 let).
  • Nesmíte přejíždět silnici kolmo po přechodu pro chodce, ale seskočit z koloběžky a tlačit.
  • Cyklisti musejí jezdit jen jednotlivě za sebou.
  • Pokud je před cyklistou kolona aut, může je předjet i zprava za zvýšené pozornosti.
  • Jeli označena stezka pro chodce a cyklisty, nesmí cyklista ohrozit chodce.
  • Pokud je vám méně než 18 let, musíte mít bezpečnostní helmu.

To je jen výčet několika bodů, které je potřeba dodržovat, pokud chcete jezdit na elektro koloběžce a spadáte do kategorie „cyklisti“. Nutno dodat, že věková hranice není v této kategorii nijak omezena.

Bezpečnostní helmy jsou při jízdě na elektro koloběžce velmi důležité.

Povinná výbava pro jezdce „cyklisty“

Stejně jako u jízdní kolo, tak i právě u elektro koloběžky, která spadá do této legislativní kategorie, musí mít povinnou výbavu. Není toho moc a člověk by řekl, že zmíněná výbava dá rozum. Pojďme si tedy ukázat, co patří mezi povinnou výbavu jezdce na koloběžce / cyklisty.

  • Bílé světle vpředu (za snížené viditelnosti).
  • Červené světlo vzadu (za snížené viditelnosti).
  • Bílá odrazka na přední řídící tyči.
  • Oranžové odrazky na obou kolech a z obou stran.
  • Červená odrazka na zadní straně.
  • Dvě na sobě nezávislé brzdy.
  • Do 18 let bezpečnostní přilba (doporučujeme však i dospělým, neboť podle společnosti BESIP, je pád z elektro koloběžky, při rychlosti 25 km/h, stejný, jako pád přímo na hlavu z 2,5 metrové výšky).
  • Technický stav elektro koloběžky podle platné legislativy.
  • Dodržování dopravních značek.

BESIP také dále doporučuje požívat bezpečnostní reflexní prvky, pevnou obuv, bezpečnostní helmu i lidem nad 18 let, rukavice, brýle, zvonek a sportovní oblečení. Krátké, ale výstižné video, jak se chovat na e-koloběžce, najdete v tomto videu na YouTube (59 vteřin).

Přední světlo a zvonek na řídítkách elektro koloběžky Xiaomi.

Pravidla pro jezdce „motorového vozidla“ – řidičák AM nebo B

Jestliže jste si pořídili silnější elektro koloběžku (nad 1000 W), která jede vyšší rychlostí (nad 25 km/h), tak potřebujete již řidičák skupiny AM (slabší motorka) a ten můžete získat až po dovršení 15 let a s ověřeným podpisem zákonného zástupce (od 18 let není samozřejmě podpis potřeba). S řidičákem skupiny AM můžete řídit elektrokoloběžky až do rychlosti 45 km/h a s výkonem do 4000 W.

Pro řidiče takových motorových vozidel platí pravidla jako např.:

  • Mít nasazenou bezpečnostní přilbu.
  • Technický stav podle platné vyhlášky č. 341/2014 Sb.
  • Platný řidičský průkaz skupiny AM.
  • Dodržování vyhlášky o pravidlech silničního provozu č. 80/1966 Sb.
  • Technický průkaz.
  • Registrační značka.
  • Povinné ručení.

Jednoduše musíte mít koloběžku po technické stránce v pořádku, musíte mít řidičák skupiny minimálně AM (moped), musíte rozumět dopravním předpisům a platit povinné ručení (kategorie L1e). Pokud vaše e-koloběžka dokáže jet rychleji, pravidla platí stejná, jen už musíte mít řidičské oprávnění skupiny A1.

Musím mít povinné ručení?

Zdá se to jako vtip, ale není tomu tak. V červnu 2021 EU schválila vznik nové kategorie, u nichž bude vyžadována povinnost mít sjednané povinné ručení. Na štěstí ne pro všechny elektro koloběžky, ale jen pro ty, které dokáží jet rychleji než 25 km/h. Což je stejná rychlost, kdy se rozdělují, podle legislativy ČR, na koloběžky spadající do kategorie jízdních kol a koloběžky jakožto motorová vozidla. Je to další byrokracie z dílny EU, nicméně na druhou stranu je rozdíl, když jedete max. 25 km/h nebo nejrychlejší elektrokoloběžkou se 100 km/h, což některé elektro koloběžky skutečně dokážou. Dále také záleží na hmotnosti stroje, která nesmí dosáhnout 25 kg, pokud nechcete platit povinné ručení.

Preventivní kontrola elektro koloběžky

Doporučení na závěr je to, že ať už budete mít silnější nebo splaší koloběžku, respektive budete muset mít řidičské oprávnění či nikoliv, důležitá je bezpečnost, která zároveň souvisí i s údržbou a pravidelnou kontrolou vašeho stroje. Rozhodně doporučujeme pravidelně kontrolovat tlak v pneumatikách, čistotu brzdových kotoučů, destiček nebo bubnové brzdy, neporušenost elektroinstalace, nepoškozený kryt baterie, správnou funkčnost brzd,

Různé typy pneumatik pro elektro koloběžky Xiaomi a Ninebot.

Zdroje k tématu o bezpečnosti, legislativě a pravidlech při jízdě na elektrické koloběžce

  • BESIP: https://www.ibesip.cz/Elektrokolobezky
  • Policie ČR: https://www.policie.cz/clanek/neni-kolobezka-jako-kolobezka.aspx
  • Policie ČR: https://www.policie.cz/clanek/elektrokolobezky-v-silnicnim-provozu.aspx
  • Tým silniční bezpečnosti: https://www.tymbezpecnosti.cz/stranky/182/
  • Deník: https://www.denik.cz/cesko-a-eu/povinne-ruceni-elektrokolobezky-20210624.html
  • Zákony pro lidi: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá soubory cookies, abychom vám nabídl lepší zážitek. Používáním této webové stránky souhlasíte s naším používáním cookies.