Jak hustit pneumatiky na elektro koloběžce?

Jak a proč hustit pneumatiky na elektrokoloběžce

Zdá se vám huštění pneumatik jako banalita, která není moc důležitá? Opak je pravdou. To, jak máte nahuštěné pneumatiky výrazně ovlivňuje nejen jízdní vlastnosti koloběžky, kdy např. podhuštěním může docházet ke smykům, elektro koloběžka pojede pomaleji, ale také životnost pneumatiky a duše se výrazně sníží, a to jistě nechcete. Nechcete přeci řešit každou chvíli, že máte prodřenou nebo píchlou pneumatiku a dávat zbytečně peníze za nové pneumatiky

Jak snadno vyřešit eliminaci propíchnutí či zničení pneu?

Pokud chcete jednou pro vždy vyřešit potencionální píchnutí gumy, jednoduše si pořiďte plné bezdušové pneumatiky, které nelze propíchnout. Plné pneumatiky mají samozřejmě své výhody, jako např. právě to, že je nelze propíchnout, ale i nevýhody. Mezi nevýhody můžeme zařadit to nižší komfort při jízdě, jelikož jsou gumy tvrdší, což má za následek i to, že budete cítit více nerovností terénu, po kterém zrovna jedete.

Plná pneumatika na elektro koloběžky Xiaomi a Ninebot
Plná pneumatika (tzv. solid tire) na elektro koloběžku.

Jak hustit koloběžku?

Pokud jste se rozhodli ponechat pneumatiky s duší, je dobré dbát na jejich správné nahuštění a pravidelnou kontrolu tlaku. Jak jistě víte, jakožto majitelé elektro koloběžek, tak u některých modelů je špatně přístupný ventilek pneumatik, a to zejména na předním kole. Doporučujeme zapřemýšlet, zda pro vás není lepší pořídit nějaký adaptér / nástavec ventilku, který zaručí nejen pohodlnější huštění pneumatiky, ale také spousty nervů.

K dofouknutí pneumatik vám postačí buď klasická jednoduchá hustilka nebo i klidně nějaký přenosný kompresor, kterým lze dofoukávat i pneumatiky jízdního kola, kola u motorky apod.

Adaptér / nástavec ventilku
Adaptér / nástavec ventilku na pneumatiku pro lepší dofoukávání.

Tabulka huštění pneumatik na elektro koloběžku Xiaomi či Ninebot

Hmotnost v kgPřední kolo (PSI)Zadní kolo (PSI)
50 – 7035 – 4040 – 50
70 – 9040 – 4545 – 55
90 – 11045 – 5050 – 60
110 a více50 – 6060 – 65
Tabulka huštění pneumatik koloběžek v PSI.

Tabulka huštění výše je pouze orientační, přičemž je potřeba se řídit hodnotami výrobce, které jsou uvedeny na boku pneumatiky. Pokud je váš manometr v barech, tak pro jistotu uvádíme i doporučenou tabulku huštění v barech. Přepočet jednotek tlaku ostatně můžete výpočítat sami.

Hmotnost v kgPřední kolo (bar)Zadní kolo (bar)
50 – 702,4 – 2,82,8 – 3,4
70 – 902,8 – 3,13,1 – 3,8
90 – 1103,1 – 3,43,4 – 4,1
110 a více3,4 – 4,14,1 – 4,5
Tabulka huštění pneumatik koloběžek v barech.

Doporučení na závěr

Huštění pneumatika a kontrola tlaku je v podstatě stejné jako u auta. Je potřeba tlak pneumatik pravidelně kontrolovat, abychom zbytečně neopotřebovávaly pneumatiky a nedocházelo podhuštěním k horším jízdním vlastnostem. Pokud jste zkušený řidič automobilu, jistě víte, že s autem, které má vyfouklé pneu, se jezdí mnohem hůře. A stejné to je i u elektro koloběžek, ale i u klasický koloběžek či třeba jízdních kol a motorek.

Kontrolujte tedy tlak v pneumatikách minimálně jednou měsíčně, nejlépe však častěji. Je také důležité říci, že podhuštěním pneu více zatěžujete motor a tím pádem dochází k větší spotřebě baterie, respektive dojezdu koloběžky.

A co vy? Staráte se o svou elektro koloběžku a kontrolujete pravidelně tlak v pneumatikách? Napište nám do komentářů.

Pěkné video, jak se ničí pneumatika, díky tomu, že je podhuštěná, najdete na tomto (YouTube): https://youtu.be/cjhMCjtLwTU

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tento web používá soubory cookies, abychom vám nabídl lepší zážitek. Používáním této webové stránky souhlasíte s naším používáním cookies.